Nieuwsberichten

Sterk vernieuwde Bankentaxonomie sluit straks beter aan bij NT

By 30/06/2016 No Comments

De Bankentaxonomie (BT) gaat nauwer aansluiten bij de Nederlandse taxonomie (NT). Dit zal duidelijk zichtbaar zijn in de definitieve versie van de BT 11, die op 9 december a.s. wordt opgeleverd. Voor softwareleveranciers is de nauwere aansluiting bij de NT goed nieuws, meldt Paul Staal (Manager Taxonomie bij het Financiële Rapportages Coöperatief).

Het Financiële Rapportages Coöperatief streefde al langer naar een nauwere aansluiting van de Bankentaxonomie bij de Nederlandse taxonomie. Nu dit daadwerkelijk in de praktijk gebracht wordt, is ook de naamgeving gelijk meer in lijn gebracht. De nieuwe BT krijgt daarom niet de naam BT 2017 mee, maar heet vanaf nu BT 11. Paul Staal: “De technische aansluiting met de NT is belangrijk voor softwareleveranciers. Door dezelfde technieken te hanteren binnen de BT als binnen de NT, kunnen zij nieuwe functionaliteiten gemakkelijker ontsluiten. Daarnaast hoeven zij geen extra beheerskosten te maken in verband met afwijkende standaarden.” 

Functionele wijzigingen

Verschillende marktpartijen hebben verzocht of er ook functionele wijzigingen kunnen worden doorgevoerd. Aan dit verzoek is tegemoetgekomen. Zo zal het rapport Vpb worden opgenomen in de BT en krijgen stichtingen en verenigingen een eigen rapportage. Het report natuurlijke personen maakt plaats voor het nieuwe report voor micro-entiteiten. Ook wordt een report ontwikkeld ten behoeve van vastgoedrapportage (dit om de rapportage van de Asset Quality Review aan de ECB te kunnen ondersteunen). In het derde kwartaal van dit jaar wordt nog bepaald welke extra rapportages voor vastgoed moeten worden ontwikkeld. Een laatste punt dat vermeld dient te worden is het op te starten onderzoek naar de wenselijkheid om een Standaard Bank Verklaring in SBR te ontsluiten.

Technische veranderingen

In technische zin treden de volgende veranderingen op:

  • voor het valideren van rapportages wordt overgestapt van Standard Validation Rules op Formula;
  • voor de schematische opbouw van elementen worden dimensions toegepast en tupples worden minder gebruikt;
  • het aantal reports wordt teruggebracht;
  • tables worden gebruikt voor rendering;
  • om de Bankentaxonomie te ontsluiten worden taxonomy packages als hulpmiddel ingezet.

Op dit moment wordt nog onderzocht hoe Preparer Extensies (extensies waarvoor ondernemers hun eigen elementen maken) op de BT kunnen worden meegeleverd.

Alfa- en bètaversie BT 11

De alfaversie van de BT wordt gepubliceerd op 10 augustus a.s; de markt zal de vernieuwingen dan voor het eerst kunnen bekijken. Vervolgens zal de bètaversie op 14 november het licht zien, waarna de definitieve versie op 9 december wordt gepubliceerd. Begin 2017 wordt de BT 11 op de BIV geplaatst, zodat er ook daadwerkelijk kan worden aangeleverd. U vindt hier extra informatie over de Bankentaxonomie 2016.1.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.