Vastgoedtaxonomie

Vastgoedtaxonomie

De vastgoedmarkt is op datagebied grotendeels traditioneel georganiseerd. De vastgoedtaxonomie zet een digitalisering in gang waarbij je data voor je kunt laten werken waardoor er ruimte ontstaat voor de essentie  van taxeren. De vastgoeddata wordt met de komst van de vastgoedtaxonomie eenduidig, beter, slimmer en sneller uit te wisselen tussen beleggers, beheerder, banken en taxateurs.

De behoefte aan een snellere en betere uitwisseling van data binnen de vastgoedwereld bestaat al enige tijd. Datastandaardisatie is daarbij cruciaal. De vastgoedtaxonomie VT11 die SBR Banken eind 2016 ontwikkelde, kwam tegemoet aan de databehoefte van toezichthoudende banken ECB en DNB (Asset Quality Review). De vastgoedtaxonomie 12 (VT12) van december 2017 komt voort uit de databehoefte van banken.

Banken zijn met een transformatie bezig van klassiek bankieren naar data-gedreven organisaties. De databehoefte neemt hierbij substantieel toe om goed inzicht te krijgen in de portefeuille en om klanten optimaal te laten profiteren met advies vooraf en met de financiering. Echter, een vastgoedtaxonomie biedt veel meer. In de ideale wereld kunnen vastgoedbeleggers op ieder moment een actueel inzicht krijgen in de portefeuille en dit inzicht ook delen. Beheerders faciliteren hierin door hun software geschikt te maken voor een gestandaardiseerde vorm van gegevensuitwisseling. Taxateurs hebben bij iedere taxatie direct de beschikking over allerlei gegevens.

De tijdrovende taak van het verzamelen, structureren, beoordelen en het invoeren in hun modellen en rapporten behoort tot het verleden. Een taxateur kan zich nu richten op de essentie van het taxatie vak, namelijk de waardering van vastgoed en een passend advies.

De vastgoedtaxonomie is tot stand gekomen met een groep ervaringsdeskundigen van ABN Amro, Rabobank en ING. Daarnaast is gewerkt met andere partijen als fluX en Thauris.

Vastgoedtaxonomie 13a

Vastgoedtaxonomie 12.1

Vastgoedtaxonomie 12 def

Vastgoedtaxonomie 12 bèta

Vastgoedtaxonomie 12 alfa

Vastgoedtaxonomie 11